© 2011 Pocket Projects
Designed by studioKALEIDO




N° 17 is an exploratory, youthful, almost Postmodern take on the shophouse, featuring the pairing of a gritty-trendy industrial aesthetic with imaginative, whimsical structural surprises as a clever counterpoint.

The tallest unit in the Lorong 24A Shophouse Series, No.17, with its white, monochromatic interiors, also affords spectacular views from its top floor terrace.

Stepping in, a linear reflective pond delineates a formal entrance foyer, which one crosses via granite slabs into the house proper. A metal platform bridge with industrial mesh balustrades runs the length of the house.  Alongside the bridge is a double storey height wooden bookshelf set against the shophouse wall, appealing to the fantasy of having your own library, while the island open-plan kitchen is ideal for lazy breakfasts.

Walking up the platform bridge affords views down into the ground floor living room, while ascending into the day room and second living room space—suspended playfully above the first in an industrial mesh cage. The floor of the second living room has been kept translucent to allow light to filter down to the space below.

The unit is built for exploration, and rewards residents with eclectic elements amidst its industrial flavour. Experience the progressive increase in heights as you walk down the length of the shophouse to the rear. An initial ramble around the building yields delights like stumbling upon an elegantly crafted metal spiral staircase leading to a quiet meditation room. A hidden dryscaped secret garden on the third floor offers a quiet contemplative space.

The meditation room is set closest to the original roof. Vintage timber rafters have been preserved; plaster on the walls have been carefully chipped away, revealing original brick work installed when the house was first built, bringing you close to the beauty of yesteryear.